Proces zapošljavanja u Irskoj

Agencije za zapošljavanje

Zapošljavanje u Irskoj se odvija preko specijaliziranih agencija. Vrlo malo poslodavaca zapošljava “direktno”. Čak i kad poslodavci izravno primaju prijave za poslove u Irskoj, najčešće koriste usluge agencije za zapošljavanje, čiji su djelatnici tada privremeno smješteni u uredima spomenutih poslodavaca , koja vodi čitav proces od izbora kandidata do konačne ponude radnog mjesta. Irska stoga ima više stotina registriranih agencija za zapošljavanje.

Izbor kandidata

Nakon užeg odabira među prijavama, kandidati se pozivaju na prvi krug razgovora, najčešće sa recruiterom iz agencije.

Ukoliko kandidat nije u mogućnosti doći na razgovor, taj će se intervju obaviti telefonom ili ponekad preko Skype-a. Ovisno o poslodavcu, slijedi još nekoliko razgovora sa djelatnicima firme koja nudi posao (HR – Human Resources, budući nadređeni, budući kolege).

Posljednji krug razgovora (najčešće treći ili

etvrti) se uglavnom obavlja lokalno, u uredu tvrke koja zapošljava.

Ugovor o radu

Ugovor o radu koji sadrži sve uvjete zaposlenja kandidat UVIJEK doboje prije početka rada (prije preseljenja).

Plaće za rad u Irskoj

Kad se govori o plaćama uvijek se govori o bruto godisnjoj plaći, za razliku od Hrvatske gdje se najčešće govori u neto mjesečnoj plaći.

Plaća svakog pojedinca se određuje ovisno o random mjestu te iskustvu pojedinca, te je strogo povjerljiva informacija.

Općenito se može govoriti o prosjecima pa se tako plaće IT stručnjaka kreću u rangu od početnih €25k (25000 eura godišnje), prosječnih €50K, te onih preko €80K za iskusnije stručnjake.

Porezi na dohodak su također individulani, ovisno o visini primanja, broju odrađenih mjeseci u godini, bračnom statusu itd. Općenito se može reći da su porezi na primanja manji negoli u Hrvatskoj, dok su plaće znatno veće.

Primanja IT stručnjaka u Irskoj su dosta viša od primanja radnika u većini drugih struka, tako da su IT stručnjaci među najbolje plaćenima i uglavnom ostvaruju dobar životni standard.

Za koga @IrishRecruiter traži ljude?

Irska je drugi najveći izvoznik softwera u Svijetu te su u Irskoj su Europska sjedišta najvećih svjetskih IT kompanija kao što su Google, Apple, Microsoft, Intel itd., od kojih svi imaju po nekoliko tisuća zaposlenih.

S druge strane, Irska ima najveći broj start-up kompanija po broju stanovnika. U velikoj mjeri to su to IT start-up firme koje jako brzo rastu te zapošljavaju još više ljudi u Irskoj negoli američki konglomerati.

@IrishRecruiter radi sa start-up firmama, agencijama za zaposljavanje , HR odjelima poslodavaca, te sa visokim pozicijama u velikim kompanijama.